Dolby Atmos, Ο ήχος στην τρίτη διάσταση!

Dolby Atmos, Ο ήχος στην τρίτη διάσταση!

Posted by
| Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Dolby Atmos, Ο ήχος στην τρίτη διάσταση!

Τα γνωστά 2.1, 5.1, 7.1 αποτελούν ήδη τον παλιό τρόπο ηχητικής απόλαυσης σε μια κινηματογραφική ταινία. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι λίγο πολύ γνωστός. Τοποθετείς όσα περισσότερα ηχεία μπορείς γύρω σου έτσι ώστε ο ήχος να εξομοιώνει την κίνηση που βλέπεις στην οθόνη σου.
Αν δηλαδή ο χαρακτήρας ή το όχημα σε μια ταινία κατευθύνεται από τα αριστερά προς τα δεξιά της οθόνης, ο ήχος θα ξεκινήσει από τα αριστερά ηχεία, θα περάσει στο κεντρικό και θα καταλήξει στα ηχεία που βρίσκονται στα δεξιά σας.

Οι τεχνικοί ήχου λοιπόν μέχρι σήμερα έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους και να δουλεύουν με κανάλια. Τα κανάλια αυτά έπρεπε να ρυθμιστούν ανάλογα με την κίνηση ή την δράση της ταινίας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά.

Το Dolby Atmos έρχεται να αλλάξει αυτή την λογική. Τώρα πια οι τεχνικοί ήχου δεν έχουν να κάνουν με «κανάλια» αλλά με «ηχητικά αντικείμενα» ή αλλιώς Audio Objects.
Έτσι ο ήχος δεν πηγαίνει πια σε κανάλια αλλά σε ένα σημείο μέσα στον τρισδιάστατο χώρο. Το αντικείμενο λοιπόν τώρα πια ρυθμίζεται κατάλληλα ώστε να κατευθύνεται στο ηχείο το οποίο αντιστοιχεί σε αυτό το σημείο του 3D χώρου.

Αυτή η αντιστοίχηση στον χώρο δίνει στο Atmos την δυνατότητα να ξεφύγει από το περιοριστικό γύρω από τα αυτιά μας και να φέρει τον ήχο κυριολεκτικά παντού!

Όπως καταλαβαίνετε αυτό αυτομάτως σημαίνει ηχεία ακόμη και στο ταβάνι του χώρου σας, κάτι για το οποίο θα γκρινιάξουν αρκετοί και αρκετές.
Η Dolby προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία με κατασκευαστές όπως η Onkyo σχεδιάζοντας ηχεία τα οποία εκπέμπουν από το πάτωμα προς το ταβάνι, χρησιμοποιώντας έτσι τον ανακλώμενο ήχο ώστε να δώσουν ένα ηχητικό αποτέλεσμα αρκετά κοντινό με αυτό που προσφέρει ένα κανονικό σύστημα Dolby Atmos.

Θα πρέπει να αλλάξω όλα μου τα ηχεία;

Όχι μην ανησυχείτε. Αν έχετε ήδη ένα καλό surround σύστημα δεν θα χρειαστεί να μπείτε στον κόπο και το έξοδο αγοράς νέων ηχείων. Για τον ενισχυτή σας βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.
Ανοίξτε την Χρυσή Ευκαιρία, βάλτε μια αγγελία για να τον πουλήσετε και πηγαίνετε να διαλέξετε έναν ενισχυτή Dolby Atmos.
Επίσης θα πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον δύο ηχεία στο ταβάνι, ή από τα άλλα που σας είπαμε ήδη που στέλνουν τον ήχο στο ταβάνι.

0817_dolby1

Και πως περιγράφονται τώρα τα συστήματα Dolby Atmos;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τους δύο κλασσικούς αριθμούς οι οποίοι περιέγραφαν τον συνολικό αριθμό των ηχείων. Για παράδειγμα ένα σύστημα 7.1 μεταφράζεται ως 7 ηχεία δορυφόροι και 1 subwoofer.
Τώρα θα πρέπει να συνηθίσετε τους τρεις διαφορετικούς αριθμούς καθώς ένα παρόμοιο σύστημα Atmos περιγράφεται ως 7.1.2, όπου και πάλι το 7 είναι ο αριθμός των δορυφόρων, και το 1 το subwoofer, αλλά έχουμε και το 2 το οποίο δείχνει πόσα ηχεία βρίσκονται στο ταβάνι.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ενισχυτών;

Φυσικά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ενισχυτών. Ένας 7κάναλος για παράδειγμα θα σας επιτρέψει να στήσετε ένα βασικό σύστημα Atmos 5.1.2. Ένας λίγο καλύτερος με 9 κανάλια θα υποστηρίξει συστήματα 5.1.4 ή 7.1.2 ενώ αν περάσετε στην κορυφή με έναν 11κάναλο ενισχυτή θα έχετε στην διάθεσή σας σύστημα 7.1.4 ή 9.1.2.

Και τι θα γίνει με το Blu Ray player ή το media player που έχω;

Τίποτα απολύτως. Από την στιγμή που το μέσον αναπαραγωγής διαθέτει υποστήριξη Dolby Digital Plus έχει την δυνατότητα να περάσει τις νέες πληροφορίες στον καινούργιο ενισχυτή.

Επίσης δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε τα καλώδια σας καθώς το Atmos είναι συμβατό με τις προδιαγραφές HDMI και των δίσκων Blu Ray και απλά «κάθεται» επάνω στην ηχητική μπάντα 5.1.

 

πηγή: http://fnm.com.gr/